حسادت در جای خودش می تواند به سلامت یک رابطه کمک کند حتی کمی چاشنی به آن اضافه کند. از طرفی وقتی از حد تعادل خارج می شود و بیشتر به آن بها داده می شود، رابطه ی شما را نابود می کند مثلا باعث می شود شما پیامک های همسرتان پنهانی چک کنید یا زمانی که همسرتان از فرد دیگری تعریف می کند شما ناراحت می شوید. در این مقاله می خواهیم شما را با روش های غلبه بر حسادت بیشتر آشنا کنیم.
فهرست مطالب
حسادت چیه ؟ حسادت احساسی ترکیبی از استرس و خشم وترس است و زمانی مساله ساز می شود که شخص حسود به عنوان تهدید یک رابطه وارد عمل شده و سعی بر نابود کردن یک رابطه را داشته باشد. به صورت فیزیکی مثل زخم معده می ماند یا مورمور شدن دست ها یا سنگینی نفس در سینه .
برای مطالعه ی مقاله مرتبط با حسادت می تونین اینجا رو کلیک کنین
افراد بسیاری مفاهیم غبطه و حسادت را در جای یکدیگر به کار می برند.
تفاوت آنها چگونه است؟ در حسادت سه نفر درگیر هستند دونفر صمیمی و نزدیک هستند و یک نفر به صورت تهدید خارجی در این رابطه وارد می شود. در غبطه دو نفر درگیر هستند. شما و فردی که به شما غبطه می خورد. همه چیز در فکر و انتزاع می ماند و در عمل تهدید خارجی وجود ندارد. شخص حسود می تواند دوست نزدیک شما ، خانواده و آشنایان شما باشدو حتی خود شما باشید که به والدینی که با فرزند شما در ارتباط هست حسادت می کنید یا به همسرتان به دوستانتان به خواهز یا برادرتان حسادت می کنید
چه چیزی باعث حسادت می شود؟
صحبت درباره حسادت صحبت از یک کوه یخ قطبی است که سرآن بیرون از آب است و بیشترین حجم کوه یخی درون آب است
مساله اصلی این است که چرا شما فکر می کنید یک نفر سوم برای رابطه شما تهدید به حساب می آید ؟
به صورت ناخودآگاه شما خودتان را با شخص سوم مقایسه می کنید و احساس می کنید آنها از شما بهترند. به جای این که فکر کنید چرا چنین مساله ای در درون شما رخ می دهد، حس عمیقی از ناایمن بودن در درون شما رشد می کند و افکار منفی شما در ذهن شروع به صحبت می کنند.این واگویه های ذهنی به شما می گوید که دوستتان، همسرتان، فرزندتان و غیره دیگری را به شما برای ارتباط ترجیح می دهد. این حس ترس از حسادت قابل درک است؛ این حس شبیه واکنش انسان در زمانی است که زندگی اش در خطر است. حالا بیایید یک قدم بیشتر به جلو برویم و ببینیم چرا شما خودتان را با دیگران مقایسه می کنید؟ دلایل مختلفی می تواند وجود داشته باشد :
حسادت یک واکنش زیستی است که توسط اجداد شما برای بقا و ادامه زندگیتان برای شما به ارث گذاشته شده است. حسادت برای این وجود دارذ که از شریک زندگیمان مطمئن شویم و ژن هایمان را برای تولید مثل به نسل بعدی منتقل کنیم.
تجربیات گذشته
در ناخودآگاه ما با وجود تجربه های تلخ خیانت گذشته توسط همراه زندگی باعث می شود ما نسبت به کوچکترین نشانه ها در روابط جدیدمان حساس تر شویم
بزرگ ترین عامل حسادت به گفته متخصصین، عزت نفس پایین است.
وقتی صحبت از غلبه بر حسادت می شود، همه به این فکر می کنند که اگر عامل حسادت را پاک کنند مساله حل می شود در صورتی واقعیت به گونه ی دیگر است:
تهدید همیشه یک تهدید می ماند اگر شما آن را تهدید کننده ببینید؛ اگر دنیا را به چشم یک رقابت ببینید، به دلیل حضور ترس و ناایمن بودن، هر چیزی و هر شخصی می تواند یک تهدید بالقوه باشد.
بنابراین اگر می بینید به صورت مضر و خطرناکی حسادت دارید، مساله از آن تهدید و محرک حسادت نیست، بلکه حسادت از فکر و حس نا ایمنی خودتان ناشی می شود.
در این قسمت و قبل از بیان راه های ساده برای کنترل حسادت صحبت های معصومه قنبری روانشناس و مشاوره خانواده را در این باره با شما به اشتراک می گذاریم
7 راه برای غلبه بر حسادت
تصور کنید با همسرتان در یک مهمانی هستید، همان طور که شما با یکی از دوستانتان صحبت می کنید، همسرتان با یکی از مهمانان با جنس مخالف شروع به خنده کرده است و شاید در افکارتان صمیمیت آن ها بیش از حد است. بهترین واکنش این است که شما بدون عصبانیت و رفتاری عادی با همسرتان داشته باشید و به او اعتماد کنید. این واکنش و کنترل حسادت چگونه امکان پذیر است ؟ در ادامه یاد می گیریم چگونه بر حسادت خود غلبه کنیم.
1. بپذیرید حسود هستید
با انکار حسود بودن شما بر روی آتش حسادت بنزین می ریزید و آن را شعله ور می کنید. راهی که باعث کاش حسادت می شود این است که بپذیرید حسود هستید. زمانی که افکار حسودانه را در ذهن خود می شنوید ، توقف کنید و آن ها را به عنوان حسادت بپذیرید. با واقعیت روبرو شوید و بگویید این حسادت است. این کار باعث می شود بین خودتان و افکارتان فاصله ایجاد کنید و خلق و خوی خود را کنترل کنید.
شما می توانید با فکر کردن به افکار محرک و دقیقی که باعث حسادت شما می شود و بازبینی آن ها به آگاهی و مهارت لازم در این زمینه برسید.
بعضی از افکاری که برانگیزاننده حسادت هستند:
او از من جذاب تر است
چرا او همیشه مرکز توجه است
همسرم به من خیانت کرده است ؟
پدر و مادرم ، خواهر یا برادر مرا بیشتر دوست دارند
رییس بخش همکار تازه وارد را لایق تر از من می داند
2. حسادت خود را بررسی کنید
حسادت مانند دیگر احساسات اینجاست تا چیزی به ما درباره خودمان یاد دهد که می تواند شامل ارزش های درونی، باورها ، افکار و ترس های ما باشد
وقتی حسادت را حس می کنید ببینید
افکار شما چه چیزهایی هستند و چرا این فکر ها را می کنید
با پرسش این سوالات می توانید به ریشه حس حسادت خود برسید. با دانستن پاسخ و پرسیدن سوالات درست، خود و احساسات خود را بهتر می شناسید.
این ها سوالاتی است که به شما کمک می کند خود را بهتر ارزیابی کنید:
با چه کلمات و عباراتی می توانم احساس و هیجاناتم را توصیف کنم؟
چه چیزی باعث ایجاد این احساس در من شده است؟
من این تحریک کننده را چگونه تعریف می کنم و برای من چه معنایی دارد؟
این باور از کجا ناشی می شود؟
اگر این احساس زبان داشت می خواست چه چیزی را به من بگوید؟
3. هزینه ای را که برای حسود بودن باید بپردازید مشخص کنید.
یکی از راه های موثر در کنترل حسادت، یادآوری عواقب حسود بودن است. زمانی که فکر و حس حسادت دارید با در نظر گرفتن عواقب آن و فکر کردن درباره نتایج حسادت بر افکار منفی مهر خاموشی می زنید و مسیر درست را طی می کنید. با پرسیدن این دو سوال از خود از عواقب حسود بودن مطمئن شوید:
چه هزینه ای برای حسود بودن باید پرداخت کنم؟
حسادت چشم را کور می کند و شما را از دیدن خوبی های خودتان و نعمت هایی که در اطرافتان هست دور می کند. این حس می تواند شما را بر لبه پارانویید بودن، مضطرب بودن ، غیر متمرکز بودن و عدم لذت بردن از یک رابطه بکشاند.
دیگران چه هزینه ای برای حسادت من پرداخت خواهند کرد؟
حسادت باعث رنج کشیدن همراه شما می شود. زمانی که شما به صورت مرتب موبایل آن ها را چک می کنید یا از صحبت او با جنس مخالف به سرعت حس حسادت شما برانگیخته می شود. بعد از مدتی شریک زندگیتان حس می کند او را محدود کرده اید و او اسیر یک رابطه است نه شریک یک رابطه و حس نفرت جای حس آرامش و علاقه را می گیرد.
4. با خودتان مهربان باشید
بسیار شنیده اید با خودتان مهربان باشید مراقب خودتان باشید خودتان را دوست داشته باشید و… چگونه همه این کار ها را انجام دهیم
زمانی که خود را برای حسود بودن سرزنش می کنید یا با شلاقی محکم به خودتان می کوبید شما تنها نیستید. افرادی مانند شما تک تک این لحظات را تجربه کرده اند چگونه با این رفتار روبرو شویم؟
یکی از راه هایی که می تواند موثر باشد این است لیستی تهیه کنید از 101 چیزی که درباره خودتان دوست دارید.
ممکن است 101 چیز خیلی به نظر برسد ولی دلیل محکمی می شود برای این که عاشق خودتان باشید. ده نکته یا ویژگی اول مانند یک نسیم و به سرعت روی کاغذ می نشیند. وقتی که به بیستمین تا سی امین نکته درباره خودتان می رسید، نیاز به فکر بیشتری دارید. آماده کردن این لیست نیاز به یک شیرجه عمیق به درون خودتان دارد تا بتوانید تمامی ارزش های فراموش شده خود را به خودتان یاد آوری کنید. خود را مجبور نکنید که این کار را به یکباره انجام دهید. به خودتان زمان بدهید و زمانی که فکری به ذهنتان می رسد آن را به روی کاغذ بیاورید. این کار می تواند به سادگی دیدن خودتان در آینه باشد.
با کامل کردن لیست، شما یاد می گیرید ویژگی های مثبت خود را در آغوش گیرید و به این درک برسید که
شما فوق العاده و فردی منحصر به فرد در عالم هستی هستید
5. منبع حسادت خود را مشخص کنید.
همان طور که قبل تر هم اشاره شد، دلیل حسادت عزت نفس پایین است ولی این پایان ماجرا نیست. طبق نظر متخصصین، شایع ترین دلیل عزت نفس پایین ، عدم دوست داشتن خود، ترس ها و فوبیاهای ما این است
من احساس می کنم من به اندازه کافی خوب نیستم
این احساس که شما حس می کنید به اندازه کافی باهوش نیستید، به اندازه کافی زیبا نیستید، به اندازه کافی موفق نیستید، حتی به اندازه کافی خلاق نیستید.
خوشبختانه یک راه ساده برای حل این مساله هست
6. عزت نفس خود را بالا ببرید
راه های متعددی برای بالا بردن عزت نفس وجود دارد ؛ می توانید نقاط مثبت خود را به خودتان تاکید کنید، مهارت جدیدی یادبگیرید، موفقیت های زندگیتان را لیست کنید یا کارهایی که می تواند شما را شاد کند انجام دهید.
در این جا می توانید اطلاعات بیشتری درباره بالابردن حس ارزشمندی دریافت کنید.
با این حال یک تکنیک قوی و ساده وجود دارد که عزت نفس شما را 180 درجه می چرخاند و به شما نشان می دهد که شما چقدر ارزشمندید و باعث می شود حسادت متعلق به گذشته شما شود .
روزانه به خودتان تاکید کنید من با تمام چیزی که هستم کافی هستم . این تمرین ساده با صدای بلند و تکرار روزانه مغز شما را به این باور می رساند که مقابل تمامی افکار منفی بایستد. می توانید در کارگاه افزایش اعتماد به نفس مهمید با عنوان “من ارزشمندم ” شرکت کنید. جلسه اول آن به صورت رایگان و وبینار خواهد بود.
من کافی هستم پادزهر اعتماد به نفس پایین است
اگر همواره با افکار منفی روبرو هستید، تمرین اظهار کردن من کافی هستم که بسیار ساده است موثر خواهد بود . تنها کاری که باید انجام دهید در طی روز با خود تکرار کنید. اگر این برنامه را روزانه دنبال کنید در طولانی مدت اثر آن را خواهید دید.
7. گذشته را رها کنید
همان طور که گفته شد، تجربیات و رابطه های گذشته فرد می تواند عامل حسادت در رابطه فعلی شما باشد. حتی این باور ساده که تاریخ تکرار می شود. با این وجود تمامی باور ها و تجربیات هم می تواند درست نباشد.
این مساله ضروری است که شما گذشته خود را رها کنید و وارد فصل جدیدی از زندگی خود شوید، وگرنه گذشته هم چنان درون شما زنده می ماند و باعث خود تخریبی،خود آزاری و خود سرزنشگری و نابود کردن روابط آینده شما می شود.
یک راه موثر و سریع برای رها کردن گذشته روبرو شدن با تجربیات گذشته و تغییر روایت منفعل با یک روایت فعال است.
جلسات درمانی با مشاوران باتجربه در این امر به شما کمک خواهد کرد.
چگونه بر حسادت خود سریع غلبه کنیم؟
حسادت به صورت منفی در اذهان یاد می شود در حالی که یک حس در کنار دیگر عواطف است و طبیعی است و به صورت ژنتیکی در تمامی افراد وجود دارد. این احساس نکاتی را به ما می آموزد:
در بسیاری از ما حسادت از عزت نفس پایین ناشی می شود به گونه ای که ما احساس می کنیم به اندازه کافی خوب نیستیم برای همسرمان فرزندانمان دوستانمان به اندازه کافی دوست داشتنی ، مهربان ، جذاب و … نیستیم و آنها دیگران را به ما ترجیح می دهند و ما احساس بی ارزشی ، بی لیاقتی، بیچارگی و… می کنیم.
در صورتی که واقعیت به گونه ی دیگر است.
شما 180 درجه برعکس هستید
شما دوست داشتنی، ارزشمند، لایق خوشبختی هستید.
با تکرار روزانه عبارت” من به اندازه کافی ……هستم” به ساختن ارزشمندی خود و افزایش عزت نفس خود کمک می کنید.
به گفته متخصصین، هر فکر و کلمه ای که به کار می برید به ذهنتان دستور می دهید مطابق آن عمل کند و بدنتان آن فکر را به واقعیت تبدیل می کند.
برای مثال اگر شما با خود تکرار کنید من به اندازه کافی جذاب نیستم . ذهن و بدن شما برهمان اساس عمل می کند. با خود مهربان باشید و عبارت های سازنده ای مانند من به اندازه کافی زیبا هستم . من به اندازه کافی باهوش هستم . من جذاب هستم را روزانه و مستمر تکرار کنید
خود اظهاری این عبارات در بالاتر بردن عزت نفس و اعتماد به نفس و ارزشمندی موثر است و هم چنین می توانید از وبینار رایگان افزایش اعتماد به نفس شرکت کنید یا در برنامه کارگاهی “من ارزشمندم “شرکت کنید.
امیدواریم از راه های بیان شده در جهت غلبه بر حسادت و کنترل آن به بهترین نحو استفاده کنید.