گروه درمانی

گروه درمانی، روش درمانی است که تمرکزش بر درمان به صورت گروهی به جای انفرادی است. در این روش درمان، تعدادی از افراد که دغدقه و مشکل مشترک دارند مثل ترسی خاص، اضطراب و … دور هم جمع می شوند و تحت نظر درمانگر، درمان خود را شروع می کنند. مدیریت جلسه گروه درمانی با درمانگر است. یعنی درمانگر متناسب با نوع درمانی که تشخیص می دهد جلسات را مدیریت می کند.

هر دوره گروه درمانی، تشکیل شده از چند جلسه گروه درمانی است. معمولا بعد از سپری شدن چند جلسه، افراد شرکت کننده، حس و حال بهتری در مقایسه با شروع دوره خواهند داشت. اما برای اثربخشی بالاتر جلسات گروه درمانی نیاز است تا قبل از شروع دوره، درمانگر تشخیص دهد که ایا مناسب این سبک از درمان هستید یا خیر.

مزیت های درمان گروهی

گروه درمانی در مقایسه با درمان انفرادی، مزیت های مختلف و متعددی دارد که در ادامه هر یک از آنها را به صورت خلاصه توضیح می دهیم.

ایجاد فضای امن بین اعضا

در جلسات گروه درمانی، شرکت کننده ها مشکلات خودشان را باز می کنند و متناسب با نظر درمانگر، اعضا درباره آنها صحبت می کنند. تداوم این فضای جلسات، باعث ایجاد صمیمیت و فضایی همدل می شود که بسیار بر روند درمان تاثیرگذار خواهد بود.

یادگرفتن از تجربه اعضا

همانطور که گفتیم، موضوع جلسات گروه درمانی ثابت و از پیش تعیین شده است. هر کدام از اعضا از تجربیات و مشکلات خود در این زمینه صحبت می کنند. گوش دادن به صحبت آنها و توصیه درمانی روان درمانگر باعث می شود تا افراد به نکات مهمی پی ببرند که شاید در جلسات انفرادی، هیچ وقت اتفاق نیفتد.

افزایش مهارت های اجتماعی

شرکت در بحث های گروه درمانی و گوش دادن به صحبت افراد، باعث افزایش مهارت های ارتباطی و اجتماعی تمام اعضای شرکت کننده می شود.

هزینه جلسات مشاوره گروهی

جلسات گروه درمانی، نسبت به جلسات انفرادی هزینه بسیار کمتری دارد. البته هزینه نهایی، بستگی به تعداد جلسات، مدت زمان هر جلسه و درمانگر جلسات دارد. اما به طور کلی هزینه جلسات گروه درمانی، پایین تر است. برای اطلاع از هزینه دقیق جلسات گروه درمانی، می توانید با کارشناسان گروه درمانی، ارتباط بگیرید.

انواع جلسات گروه درمانی

گروه های آموزشی-روانی

در این جلسات، اعضای گروه را اموزش می دهند که چطور با مشکلات روبرو شوند. و در ادامه به هر کدام از آنها یاد داده می شود که چه استراتژی های سالم و مناسبی را برای مشکلاتشان انتخاب کنند.

گروه های روان درمانی

در گروه های روان درمانی، تمرکز بر مشکلات خود اگاه و ناخوداگاه اعضای گروه درمانی است. در گروه های روان درمانی، ریشه ای تر به مشکلات رسیدگی می شود. درمان ریشه ای مدت زمان بیشتری می طلبد و از آن طرف هم، درمانش پایدارتر خواهد بود.

گروه های توسعه مهارت ها

همانطور که گفتیم موضوع جلسه های گروه درمانی ثابت است. در جگروه های توسعه مهارت، تمرکز بر مهارت هایی است که برای غلبه بر مشکلات اعضای گروه نیاز است.

برای مثال اگر موضوع گروه درمانی، اعتیاد است، در گروه های توسعه مهارت به اعضا اموزش داده می شود که چگونه راحت بگویند نه! به آنها یاد داده می شود که چگونه استرس خود را پایین بیاورند و ریلکس تر باشند.

تعداد اعضای گروه توسعه مهارت ها، نباید بیش تر از حدودا 10 نفر باشد، زیرا در جلسات نیاز است تا مهارت های یاد داده شده، تمرین و بررسی شوند.

گروه های شناختی رفتاری

در این جلسات، تمرکز بر باورهایی است که باعث به وجود امدن رفتارهای غلط شده است. سرنخ رسیدن به این باورها، رفتارهای هر یک از اعضا است. در ادامه جلسات، با استفاده از تکنیک های روانشناسی، باورهای ذهنی افراد دوباره ساختاربندی می شوند.

گروه های حمایتی/گروه های خودیاری

اعضای شرکت کننده در این جلسات، علاوه بر هدف یکسان، نیاز است تا شرایط تقریبا یکسانی هم داشته باشند. در این جلسات، اعضای جلسه وقت دارند تا درباره چالش های خوشان برای رسیدن به هدف صحبت کنند، دستورالعمل لازم را دریافت کنند و در ادامه مسیرشان بازخور بدهند.

گروه های مشاوره

در این جلسات، تمرکز بر استراتژی حل مسئله است. ارائه راهکارهای فردی برای هر کدام از اعضا از دیگر فواید مشاوره های گروهی محسوب می شود.

گروه درمانی پویا

این مدل از جلسات گروهی، معمولا برای غلبه بر رفتارهای اعتیادگونه برگزار می شوند. به همین دلیل، کمبودهای شخصیت هر فرد و قواعد رفتاری اعضا، از مهمترین نقاط تمرکز در این جلسات است.

گروه های پیشگیری از عود

این جلسات، معمولا بعد از جلسات درمانی اعتیاد، برگزار می شود. هدف از این جلسات نگه داشتن افراد رها شده از اعتیاد است، به صورتی که به دنبال بازگشت به دوران قبل خود نباشند و مسیر خود را تا انتها دنبال کنند.

گروه درمانی

0/5 (0 نظر)
خانم دکتر معصومه قنبری

خانم دکتر معصومه قنبری

دارای پروانه سازمان نظام به شماره: 3672 و سازمان بهزیستی و تجربه 20ساله در زمینه مشاوره
مدرس کارگاه های مهارت زندگی وخانواده. رویکرد درمانی روایت درمانی وطرحواره درمانی است.آشنایی با اصول حل تعارض بامتدهای روز دنیا، مترجم ونویسنده کتاب