مشاوره قبل از طلاق (مخصوصا طلاق توافقی) توسط روانشناس متخصص طلاق
مشاوره طلاق مخصوصا قبل از طلاق توافقی، بر خلاف ظاهر وحشتناکی که دارد در بسیاری مواقع می تواند کمک کننده باشد و زوجین را به ارامش روانی بالاتری برساند. طلاق زمانی مطرح می شود که زن و شوهر نتوانند مشکلات و سوء تفاهمات را خود رفع نمایند. بنابراین ناخواسته دست به اقدامی می زنند که ۹۰ درصد مواقع جز پشیمانی و ندامت سودی عایدشان نخواهد شد. از این رو این نوع مشاوره مخصوصا مشاوره قبل از طلاق توافقی، به عنوان سدی جهت اخذ تصمیمات عجولانه مطرح شده و قابل بحث نیز می باشد. در ادامه درباره کیفیت، تعداد جلسات مشاوره (هزینه) و ویژگی های روانشناس خبره طلاق صحبت می کنیم
فهرست مطالب
مشاوره طلاق چیست؟
برخلاف باور عموم مشاوره طلاق تشویق زوجین به جدایی و نشان دادن راه های طلاق به آنان نیست. بلکه اساس این نوع مشاوره، بر پایه یافتن راه هایی برای نجات زندگی مشترک از فروپاشی است کمانکه بعضی وقت ها امکان دارد، طلاق و جدایی راه نجات باشد (روانشناس طلاق به خوبی می تواند این موضوع را تشخیص دهد).
طی جلسات مشاوره، اگر روانشناس طلاق به این نتیجه برسد که زندگی طرفین می تواند تداوم داشته باشد، راهکارهایی را به آنان ارائه می دهد. این راهکار ها در اغلب مواقع سبب تقویت پایه های زندگی مشترک و تداوم آن می شوند. در غیر این صورت مشاور به طرفین کمک می کند به شکلی منطقی و مسالمت آمیز از همدیگر جدا شوند.
هدف از مشاوره قبل ازطلاق (مخصوصا طلاق توافقی) چیست؟
هدف از مشاوره قبل از طلاق آموزش و یادگیری روش های موثر جهت پایین آوردن میزان سردرگمی و استرس در فرایند پیش از طلاق است. همچنین کمک به فرزندان برای کنار آمدن با بحث جدایی والدین و آماده کردن آن ها برای زندگی با یکی از والدین است. لازم به توضیح است هدف از انجام چنین مشاوره ای ممکن است برای مراجعه کنندگان مختلف متفاوت باشد.
بنابراین می توان گفت هدف مشاوره طلاق کمک به افراد برای دستیابی به یک زندگی نرمال همراه با آرامش است. این نوع مشاوره می تواند سبب عدم تکرار اشتباهات گذشته و موفقیت در آینده شود.
مشاوره در خصوص جدایی چه زمانی انجام می گیرد؟
مشاوره طلاق توسط روانشناس در دو مرحله انجام می گیرد. مرحله اول زمانی است که زوجین جهت انجام مراحل طلاق (چه توافقی و چه انواع دیگر) به دادگاه خانواده مراجعه می کنند. در این مرحله مشاور سعی می کند وضعیت را بهتر رصد کند. همچنین می کوشد تا سوء تفاهمات و مشکلات فی مابین را حل نماید. مرحله دوم این نوع مشاوره زمانی تشکیل می شود که تصمیم زوجین برای طلاق قطعی است و جدایی صورت می گیرد. در چنین حالتی مشاوره برای کمک به زوجین جهت کنار آمدن با شرایط بعد از طلاق انجام می شود.
نکته: لازم به ذکر است که این نوع جلسات مشاوره ای گاهی برای والدین و نزدیکان زن و شوهری که تصمیم به جدایی گرفته اند تشکیل می شود. طی این جلسات آگاهی های لازم به والدین داده می شود تا از انجام دخالت های احتمالی در زندگی فرزندان خود پرهیز کنند. گاهی این جلسات به قدری سودمند هستند که باعث جلوگیری از طلاق زن و شوهر می شوند.
بطور کلی جلسات مشاوره طلاق توافقی به چه صورت است؟
جلسات مشاوره به این صورت است که مشاور با در نظر گرفتن معیار های ازدواج باید مسائل و دلایل مشترکی که برآورده نشده است را پیدا کند و به دنبال دلیل مشترک طلاق باشد تا بفهمد مهمترین دلیل آنها برای این تصمیم چیست ؟ و مشاور تمام توان خود را در جلسات بکار میگیرد تا طرفین را از عواقب و مشکلات مثبت و منفی مطلع کند و درنهایت تا آنجایی که طرفین انعطاف داشته باشند مانع از جلوگیری طلاق شود .
تعداد جلسات مشاوره طلاق توافقی چگونه است؟
تعداد جلسات مشاوره طلاق توافقی، به تشخیص مشاور روانشناسی طلاق و همچنین مراجعه کننده و مسائل طرفین بستگی دارد؛ و جلسات تا انجایی ادامه دارد که مسائل و مشکلات حل شود و طرفین با مسائل کنار بیایند.
هزینه مشاوره طلاق چقدر است؟
هزینه مشاوره طلاق توافقی بستگی به مدت زمان مشاوره و تعداد جلسات مشاوره دارد و تجربه مشاور روانشناسی طلاق تاثیر دارد وتیم مهمید از تعرفه ها پیروی میکند.
دلایل اهمیت مشاوره قبل از طلاق توسط روانشناس با تجربه طلاق
مشاوره طلاق پیش از جدایی به حدی اهمیت دارد که شرکت در جلسات آن به کاری اجباری برای زوجین در آستانه جدایی تبدیل شده است. زیرا در اغلب مواقع تصمیم به جدایی، تصمیمی عجولانه است که از طرف زوجین یا یکی از آنها گرفته می شود. بنابراین ممکن است با بررسی دلایل اتخاذ این تصمیم روشن شود که مشکل غیر قابل حل نبوده و طرفین می توانند به زندگی مشترک بازگردند.
از دیگر دلایل اهمیت انجام مشاوره طلاق پیش از جدایی آن است که زوجین ممکن است بعد از جدایی به واسطه عدم آگاهی دچار آسیب های روحی و روانی شدید شوند. از این رو لازم است آگاهی های لازم توسط روانشناس طلاق که تجربه مشاوره های زیادی در زمینه طلاق داشته به آنها داده شود.
همچنین در مورد موضوع طلاق و تصمیم به آن، مراجعه به مشاور خانواده هم میتواند به افراد کمک کند و از این اتفاق جلوگیری کند. چون همانطور که گفته شد در بسیاری از موارد افراد مشکلات کوچک را بزرگ جلوه میدهند و این در حالی است که ممکن است آن مشکل با چند جلسه مشاوره حل شود. مطلب مشاوره خانواده توضیحات خوبی در مورد خانواده و نحوه برخورد با مشکلات آن ارائه داده که در صورت نیاز به آگاهی بیشتر میتوانید به آن مراجعه کنید.
نشانه های نیاز زوجین به استفاده از مشاوره جهت جدایی
گاهی درگیری و مناقشه بر سر برخی مسائل مربوط به جدایی آنقدر بالا می گیرد که راهی جز استفاده از مشاوره طلاق باقی نمی ماند. درگیری بر سر موارد مالی، مشکلات و نگرانی های مربوط به بعد از پروسه طلاق نشانه های لزوم مراجعه برای انجام مشاوره هستند. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده گاهی ممکن است افراد در خود نشانه هایی از تمایل به ادامه زندگی مشاهده کنند. در چنین شرایطی بهترین کار استفاده از مشاوره است.
دیگر نشانه های نیاز به مشاوره طلاق مورد سوء استفاده قرار گرفتن، بالارفتن خشونت، به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی زوجین می باشند.
مزایای استفاده از مشاوره قبل از طلاق توسط روانشناس
مهم ترین مزیت استفاده از مشاوره طلاق احتمال بازگشت زوجین به زندگی مشترک و حل و فصل اختلافات مابین آن ها است. کسب آگاهی زوجین از حق و حقوق خود و همچنین آگاهی از قوانین مربوط به زندگی مشترک از دیگر مزایای استفاده از این نوع مشاوره می باشند. تصمیم گیری صحیح و منطقی درباره پرداخت مهریه، نفقه و حضانت فرزندان در صورت قطعی شدن جدایی مزیت های دیگر مشاوره جدایی هستند. علاوه بر موارد یاد شده، مدیریت بحران روحی بعد از جدایی و آغاز زندگی دوباره موارد دیگری هستند که جزء فواید انجام این نوع مشاوره به شمار می آیند.
مشاور روانشناس طلاق چه کمکی می تواند انجام دهد؟
انجام جلسات مشاوره طلاق توسط مشاور روانشناس می تواند بسیار کمک کننده و موثر باشند. زیرا یک مشاور که سال ها در زمینه طلاق فعالیت کرده دارای تجربیات ارزشمندی است که در تصمیم گیری نهایی زوجین بی اثر نخواهند بود. بنابراین او با تشریح مشکلات آن ها را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. در نتیجه دید زوجین در آستانه جدایی نسبت به مشکلاتشان تغییر خواهد کرد. از این رو آنان با آگاهی و هوشمندی بالاتری می تصمیم گیری خواهند کرد.
روانشناس در جلسات مشاوره طلاق به افراد کمک می کند تا نسبت به بحران های پیش رو آگاهی های لازم را کسب کنند. همچنین نحوه برخورد و کنترل این بحران ها را آموزش میدهد. در نتیجه از وارد آمدن آسیب و صدمات روحی و جسمی به زوجین جلوگیری می کند.
دلایل اهمیت مراجعه زوجین صاحب فرزند جهت انجام مشاوره طلاق (توافقی یا انواع دیگر)
معمولا زوج های دارای فرزند بیشتر از سایرین به انجام مشاوره قبل از طلاق (مخصوصا توافقی) تمایل دارند. این افراد برای این اقدام خود دلایل مهمی ارائه می دهند. نحوه شرح دلیل جدایی خود به فرزند، یادگیری راهکارهایی برای کاهش آسیب های وارده به فرزند بعد از طلاق از جمله این دلایل هستند. علاوه بر آن یادگیری تکنیک های برقراری ارتباط با فرزند بعد از ترک منزل از سوی یکی از والدین دلیل مهم بعدی است. همچنین جلوگیری از وارد آمدن آسیب های روحی به فرزند بعد از جدایی والدین از دیگر دلایل شرکت زوجین در جلسات چنین مشاوره ای می باشد.
فرآیند برگزاری جلسه مشاوره طلاق و جدایی
جلسات مشاوره طلاق با حضور زوجین و مشاور برگزار می شود. ناگفته نماند هر کدام از زوجین می توانند درخواست برگزاری جلسه به طور خصوصی را مطرح کنند و خود به تنهایی در جلسه مشاوره حاضر شوند. در آغاز جلسه ابتدا روانشناس و مشاور طلاق، به طرح سوالات هدفمندی از زوجین می پردازد. سپس به کمک جواب هایی که دریافت می کند به ریشه یابی مشکل می پردازد. در مرحله بعد به کمک زوجین مشکل به وجود آمده را از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. در نهایت مشاور روانشناس با دانش و تجربه بالای خود، بهترین راهکارها و راه حل ها را جهت رفع مشکل مربوطه ارائه می دهد.
در مشاوره های مربوط به جدایی چه نوع سوالاتی مطرح می شوند؟
در جلسات مشاوره طلاق، مشاور سوالاتی را مطرح می کند که لازم است زوجین پاسخ درستی به آن ها بدهند. هر چند ممکن است زوجین در شرایط روحی مناسبی نباشند اما، در هر صورت بهتر است به سوالات مطرح شده پاسخ دهند. از جمله سوالات مطرح شده در این جلسه عبارتند از:
۱: آیا هر دو طرف با میل و اختیار خود تصمیم به جدایی گرفته اند؟
۲: آیا طرفین از قوانین و ضوابط و شرایط طلاق آگاهی دارند؟
۳: آیا درباره مسائل بعد از طلاق، از جمله پرداخت مهریه و حضانت فرزند و سایر موارد توافقی صورت گرفته است؟
۴: وضعیت تاهل زوجین به چه نحوی است؟
۵: آیا انتظارات و توقعات طرفین برآورده شده اند؟
۶: مهم ترین دلیل جدایی چیست؟
۷: کدام یک پیش قدم جدایی و طلاق هستند؟
۸: استفاده از جلسات مشاوره ای به درخواست کدام طرف بوده است؟
۹: بزرگترین ناراحتی و نگرانی زوجین کدام است؟
۱۰: پیش از اتخاذ تصمیم نهایی به عواقب بعد از جدایی فکر کرده اند و آیا از وجود چنین مسائلی آگاهند؟
کلام آخر
استفاده از مشاوره طلاق در شرایطی که زندگی مشترک به بن بست رسیده و زوجین جدال بی پایانی را شروع کرده باشند می تواند کارساز باشد. با این حال بهتر است پیش از رسیدن کار به جاهای باریک و عمیق تر شدن شکاف میان زن و مرد، جهت انجام چنین مشاوره ای اقدام کرد. زیرا در چنین حالتی امکان رسیدن به نتیجه مطلوب و نجات زندگی مشترک و رهایی زوجین از بحران های جدایی بسیار بالا می باشد. بنابراین در صورت مشاهده نشانه های بروز مشکل در روابط با همسر بهتر است فورا نسبت به رفع و رجوع آن دست به کار شد.