تربیت کودک هفت سالهای که در پی یافتن استقلال شخصی خود، کشف دنیا، نیازها و توانمندیهایش است کمی چالش برانگیز به نظر میرسد، اما پیچیده نیست! کودکان در سن 7 سالگی در تلاشند تا قوانین مختلفی که برایشان وضع میشود را درک کنند. موقعیتهای فراوانی پیش میآید که آنها تلاش میکنند تا از پذیرشِ این قوانین شانه خالی کنند. آنها خط قرمزها را رد میکنند و سعی میکنند بفهمند با عدم انجام برخی اصول، چه اتفاقی برایشان رخ میدهد؟ بنابراین میتوانیم بگوییم که آنها در حال «آزمون و خطا» کردن هستند. علاوه بر این، بسیاری لحظات پیش میآید که آنها دوست دارند ناراحتی و عصبانیت خود را به شکلهای نادرست مثل بیاحترامی کردن به دیگران نشان دهند.
فهرست مطالب
به عنوان مادر، پدر، معلم یا شخصی که در ارتباط با یک کودک هفت ساله است، باید در وهله نخست آگاه باشید که این روال، بخش طبیعی و عادی رشد شخصیت او است. در مطلب شما را با حیاتیترین مسائل در مورد روانشاسی تربیت کودک هفت ساله، علت برخوردهای پرخاشگرانه، لجبازی او و همچنین چگونگی برخورد با کودک در این سن، آشنا میکنیم.
علت لجبازی در کودکان 7 ساله چیست؟
کریستین ریچز روانشناس و تحلیلگر رفتار اظهار میکند که: «گاهی لجبازی در کودکان 7 ساله تا 8 ساله به دلیل به وجود آمدن چندین تغییر مختلف در روالِ رشد آنهاست. کودکان با مقاومت کردن میتوانند تواناییهای خود را کشف کنند و بفهمند که برای چه کارهایی ساخته شدهاند و یا از پس چه اموری بر نمیآیند!»
یافتن ریشهی لجبازی و یا علت عصبی بودن کودک 7 ساله بسیار مهم است و به شما اجازه میدهد نحوه برخورد صحیح با وی را پیدا کنید. کودکان استرسها، نگرانیها و احساسات خود را به درستی نمیشناسند و آنها را با پرخاش یا عدم توجه به خواستههای والدین و بزرگترها یا اتخاذِ رفتار نادرست با هم سن و سالانِ خود بروز میدهند. به علاوه، آنها آیینهی تمام نمای رفتارهای والدین خود هستند (یا محیطی که در آن بزرگ شدهاند.) شما به عنوان والد یا سرپرست یک کودک هفت ساله، باید مراقب رفتارها و عادتهای معمولی خود در محیط خانه و جمعهای دوستانه باشید؛ چرا که تاثیر قابل توجهی روی عملکرد و الگوبرداری ِکودک خود میگذارید.
باید برای تربیت کودک هفت ساله پرخاشجو بدانید که هر نوع عملکردی از سوی وی نمیتواند به عنوانِ «لجبازی عمدی» قلمداد شود. برخی کودکان اراده قویتری نسبت به هم سن و سالان خود دارند. این امر میتواند نشانهی خلاقیت و هوش ِبالای آنها باشد. این در حالی است که کودکان لجباز به حرف کسی گوش نمیدهند و حاضر نیستند به توصیههایی که به آنها میشود، عمل کنند. بسیاری از کودکان هفت ساله لجباز، والدین مطیع و حرف شنو دارند. آنها یاد گرفتهاند که با لجبازی کردن، حرفِ خود را به کُرسی بنشانند.
گروهی دیگر از کودکان در این سن دچار استرس و اضطرابهای قرار گرفتن در جمع هستند. هفت سالگی، سن ورود به اجتماع ِکوچکی تحت عنوان «مدرسه» است. آنها ممکن است به خاطر مسخره شدن، تاییدیه نگرفتن از معلمی که سعی دارند توجه او را به خود جلب کنند، خجالت کشیدن، استرس امتحان و غیره، لجبازی کردن را انتخاب کنند. برای اینکه با آنها به درستی برخورد کنید، باید نشانههای حقیقی لجبازی کردن کودک هفت ساله را بشناسید.
نشانههای لجبازی در کودکان هفت ساله چیست؟
- کودک نیاز به شنیده شدن و دریافت تاییدیه از جانب بزرگترها دارد، برای همین ممکن است کارهای عجیب و غریب یا پرخاشگرانه انجام دهد.
- برای نشان دادنِ استقلالِ خود، لجبازی و پرخاش را انتخاب میکند.
- عصبانیت غیر عادی از خود نشان میدهد.
- همیشه در مواجهه با هم سن و سالان خود دوست دارد رئیس یا رهبرِ آنها باشد یا به آنها زور بگوید.
- کارهایش را با سرعت زیاد انجام میدهد.
نحوه برخورد صحیح برای تربیت کودک هفت ساله چیست؟
چند راهکار وجود دارد که توصیه میشود در موقعیتهای مناسب برای تربیت کودک هفت ساله تان از آنها استفاده کنید. بیایید با یکدیگر این راهکارها را بررسی کنیم.
- با کودک خود صحبت کنید و او را به تفکر وادار نمایید.
وقتی برای تربیت فرزند 7 سالهتان که پرخاش، عصبانیت، لجبازی دارد یا بسیار گوشه گیر و تنهاست اقدام میکنید بهتر است از خودتان بپرسید: «آیا فرزندم نیازی برآورده نشده دارد؟» شاید نیاز به توجه دارد، یا اینکه خسته است و با استراحت حالش بهتر میشود. از کودک در مورد احساساتش سوال کنید. مثلا بگویید «من احساس میکنم ناراحت هستی، آیا اتفاقی رخ داده؟» در مورد اتفاقاتی که در مدرسه یا بین دوستان او رخ داده است سوالاتی بپرسید که جوابهای کوتاه دارد. سعی کنید موقع صحبت کردنِ او شنوندهی خوبی باشید.
- نکته: در مورد گوشزد کردن رفتارهای نادرست برای کشف علت عصبی بودن کودک 7 ساله، زمانی را برای صحبت با وی انتخاب کنید که خودتان از نظر فکری و روحی آرام هستید. در غیر این صورت اوضاع بدتر خواهد شد!
روش های صحیح تربیت فرزندان (اولاد) و کودکان