مشاوره کودک توسط روانشناس کودک به صورت حرفه ای در مهمید

مشاوره کودک بهترین راه حل جهت رفع مشکلات و اختلالات رفتاری و روانی کودکان در کمترین زمان ممکن است. اضطراب، افسردگی  و غم در کودکان، از اختلالاتی هستند که روانشناس یا مشاور کودک، می تواند آنها را حل کند.بچه ها بعضی وقتها نمی دانند که با مشکلات و اختلالات، چگونه روبرو شوند و برخورد کنند، روانشناس و مشاور، در جلسات مشاوره کودک یا مشاوره کودک درمانی، با آنها صحبت می کنند، مشکلات را شناسایی می کنند و نهایتا این مشکلات را حل و درمان می کنند.

فهرست مطالب

مشاوره کودک چیست؟

مشاور کودک

مشاوره کودک دانشی بر پایه روانشناسی کودکان است که با استفاده از راهکار های مناسب به درمان اختلالات رفتاری و روانی دوران کودکی می پردازد.

مشاور یا روانشناس کودک چه کسی است؟

برای انجام مشاوره کودک به فردی متخصص و باتجربه در زمینه رشد عاطفی و اجتماعی کودکان نیاز است که در اصطلاح به او مشاور یا روانشناس کودک گفته می شود. این گونه افراد دارای بینش و دانشی فوق العاده مهم و با ارزش هستند که آن را در مراکز علمی معتبر کسب کرده اند. همچنین این افراد از تخصص کافی در زمینه شناسایی، تشخیص و درمان مشکلات کودکان تبحر دارند.

هدف مشاوره کودک

۱: کمک به کودکان جهت هماهنگی و سازگاری با مشکلات خود.

۲: کمک به کودکان برای رسیدن به درک درستی از مشکلات خود.

۳: دادن مهارت های لازم به کودک برای مقابله با مشکلات خود.

نکته: لازم به ذکر است که جلسات مشاوره کودکان تنها مختص به خود آنان نمی باشد. بلکه حضور والدین نیز اجباری و کمک کننده است. زیرا رفع مشکلات کودکان باید از طریق پدر و مادر و نزدیکان کودک انجام بگیرد.

مشاوره کودک برای چه افرادی توصیه می شود؟

  1. کودکان درگیر سوگ (کودکانی که عزیزی را از دست داده‌اند).

    از دست دادن عزیزان برای کودکان می‌تواند آسیب‌زا و مضر باشد و بهتر است کودکانی که در معرض چنین اتفاقی قرار می‌گیرند، به منظور جلوگیری از پیامد‌های منفی بعد از آن، مشاوره شوند. برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه برگزاری مشاوره سوگ و کارکرد آن، به صفحه مشاوره سوگ مراجعه کنید.

  2. کودکان بیش فعال

    بیش فعالی مشکلی است که بسیاری از کودکان به آن مبتلا هستند. در چنین شرایطی توصیه می‌شود که حتماً به مشاور مراجعه شود. مهمید مطالب بسیار مفیدی در این زمینه دارد که می‌توانید با مراجعه به صفحه مشاوره بیش فعالی از آن‌ها استفاده کنید.

  3. کودکانی که در معرض اختلالات و مشکلات روانی قرار دارند.

    یکی از کار‌هایی که می‌تواند به کودکانی که در معرض اختلالات و مشکلات روانی قرار دارند کمک کند بازی درمانی است. در این روش روانشناس با استفاده از بازی، احساسات کودک را شناسایی کرده و تلاش می‌کند که مشکلات او را برطرف کند. مقاله بازی تراپی توسط روانشناس بازی درمانی می‌تواند نکات بیشتری را در این باره به شما بگوید؛ حتماً در صورت نیاز به آن مراجعه کنید.

  4. کودکان خجالتی و با اعتماد به نفس پایین

    احساس خجالت و اعتماد به نفس پایین در کودکان می‌تواند همراه با مشکلات زیادی برای آن‌ها در سنین بزرگسالی باشد. از این رو بهتر است در صورت مشاهده چنین مواردی مراجعه به روانشناس صورت بگیرد تا هر چه سریعتر این مسئله رفع شود. برای مشاهده نکات تکمیلی در مورد این موضوع صفحه خجالتی بودن و عدم اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان می‌تواند به شما کمک کند.

  5. کودکانی که درگیر اضطراب و استرس هستند.

    اضطراب و استرس بر عملکرد فرد تأثیر منفی می‌گذارد و باعث آزار و اذیت او می‌شود. این موضوع اگر از دوران کودکی شروع شود می‌تواند به طور کامل در شخص رخنه کند و آسیب زیادی به او بزند. بنابراین بهتر است که کودکان دارای استرس و اضطراب حتماً نزد مشاور بروند تا هر چه سریع‌تر نسبت به حل مشکلشان اقدام شود. مقاله مشاوره  استرس و اضطراب در سایت مهمید به صورت دقیق به این موضوع پرداخته است که توصیه می‌شود به آن مراجعه کنید.

  6.  کودکان طلاق

    طلاق والدین مسئله‌ای بسیار دردناک برای فرزندان است و آسیب‌هایی را برای آن‌ها به همراه دارد. در صورت طلاق والدین، بهتر است کودک نزد روانشناس برده شود تا با کمک مشاوره بتواند با این موضوع کنار بیاید و کمتر آسیب ببیند. برای آشنایی با مشاوره کودکان طلاق می‌توانید به صفحه مشاوره کودکان طلاق مراجعه کنید.

  7. کودکانی که دارای مشکلات اجتماعی مثل دوست‌یابی و … هستند.

    بهتر است کودکانی که در برقراری روابط اجتماعی و دوست‌یابی مشکل دارند نزد مشاور بروند و در جلسات مشاوره شرکت کنند؛ زیرا چنین مشکلی در صورتی که ادامه‌دار باشد کودک را به فردی منزوی در بزرگسالی بدل می‌کند. مطلب مشکلات اجتماعی به صورت اختصاصی به این موضوع پرداخته است که در صورت نیاز می‌توانید از آن دیدن کنید.

  8. کودکانی که از جایگاه خود در مقابل والدین سوء استفاده می‍کنند.

    برخی از کودکان سعی در سوء استفاده از جایگاه خود در مقابل والدین دارند؛ این موضوع در صورتی که ادامه‌دار باشد می‌تواند در سنین بزرگسالی به عادت بدی برای فرد تبدیل شود؛ بنابراین نیاز است تا در صورت مشاهده چنین موردی حتماً به مشاور مراجعه شود. صفحه فرزندان و سوء استفاده از جایگاه خود در مقابل والدین در سایت مهمید به طور کامل به توضیح این موضوع پرداخته است.

  9. کودکانی که در تغذیه خود مشکل دارند.

    بسیاری از والدین با مشکل تغذیه و خوراک کودک خود مواجه هستند و به دنبال راه درمانی برای آن می‌گردند تا هر چه سریع‌‌تر حل شود. صفحه تغذیه سالم و اصولی کودک به طور کامل به این موضوع پرداخته است که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

  10. کودکان اوتیسم

    درصدی از کودکان از بیماری اوتیسم رنج می‌برند. چنین کودکانی در زندگی خود با مشکلات زیادی روبرو می‌شوند. بهتر است که والدین کودک در صورت مشاهده نشانه‌های این بیماری در او، سریعاً به پزشک مشاور مراجعه کنند. در صفحه کودکان اوتیسم به طور کامل در مورد این بیماری، نشانه‌ها و راه‌های درمان آن صحبت شده است.

  11. کودکانی که به بی خوابی دچارند.

    برخی از کوکان به دلیل مشکلاتی نظیر چاقی یا سندروم پای بی قرار به بی خوابی دچار می‌شوند. صفحه بی خوابی در کودکان به طور کامل به دلایل، مشکلات و راه‌های درمان این موضوع پرداخته است.

  12. کودکانی که درگیر ترس و فوبیا هستند.

    ترس و فوبیا در کودکان، از جمله مشکلاتی است که باید بررسی شود و توسط متخصص رفع گردد. زیرا وجود مواردی از این دست در کودک، می‌تواند در اینده او تاثیر گزار باشد. اما حل کردن آن‌ها در کودکی به مراتب، راحت‌تر از بزرگسالی است.

  13. افرادی که درسنین کم و در کودکی ازدواج کرده‌اند.

    بسیاری از افراد در سنین کم و در کودکی ازدواج می‌کنند. این مسئله می‌تواند از دلایل مختلفی نظیر فقر مالی خانواده، باور‌های غلط و … ناشی شود. در مقاله علل و پیامد‌های کودک همسری این موضوع به طور کامل بررسی شده است.

  14. کودکانی که به حرف والدینشان گوش نمی‌دهند.

    کودکان ممکن است با والدین خود لج کنند و یا به دلایل دیگری حرف آن‌ها را گوش ندهند. در مقاله روش های صحیح و مناسب تنبیه و تذکر کودک به طور کامل در مورد دلیل این موضوع و راه‌های صحیح تذکر و تنبیه کودکان صحبت شده است.

  15. کودکانی که دچار اختلال تیک عصبی هستند.
    برخی از کودکان دچار اختلال تیک عصبی هستند. این موضوع معمولاً از 6 سالگی شروع می‌شود و به مرور شدیدتر می‌شود؛ بنابراین بهتر است که هر چه زودتر برای درمان آن اقدام شود. در مقاله اختلال تیک عصبی در کودکان، راه‌های درمان و دلایل این موضوع به طور کامل بررسی شده است.
  16. کودکانی که دزدی می‌کنند.

    ممکن است برخی از کودکان به دلیل مشکلات رفتاری یا خانوادگی از پدر و مادر یا دوستانشان دزدی کنند. این موضوع بسیار مهم بوده و حتماً باید با آن به درستی برخورد شود تا بعداً به معضلی بزرگ تبدیل نشود. در مطلب راه های مقابله با دزدی در کودک این موضوع به طور کامل بررسی شده است.

  17. کودکانی که در ارتباط با والدین دچار مشکل هستند.

    بعضی از کودکان در ارتباط با والدین خود دچار مشکل هستند و نمی‌توانند به خوبی خواسته‌های خود را با والدینشان در میان بگذارند. این موضوع از مسائلی است که حتماً باید برای حل آن اقدامی صورت بگیرد. در صفحه مشاوره مشاوره نحوه برخورد و کمک به بچه ها (کودکان) و نوجوانان طلاق این موضوع به طور کامل بررسی شده است.

  18. کودکانی که درگیر خودارضایی هستند.

    کودکان ممکن است به دلیل کمبود محبت و یا قرار گرفتن در محیطی نامناسب به خودارضایی دست بزنند. در چنین شرایطی بهتر است که والدین حتماً مراقل فرزند خود باشند و برای حل این مشکل اقدام کنند. در صفحه خودارضایی در کودکان این موضوع به طور کامل بررسی شده است.

  19. کودکانی که پرخاش می‌کنند.

    کودکان با توجه به محدوده سنی‌شان و تحت تاثیر عوامل مختلف ممکن است که پرخاشگری کنند. والدین باید حتما مراقب رفتارهای کودکانشان باشند و در صورت مشاهده چنین موردی برای یافتن علل و روش های درمان آن اقدام کنند. مطلب پرخاشگری در کودکان این موضوع را به طور کامل بررسی کرده است.

  20. کودکان لجباز

    بسیاری از کودکان با توجه به شرایط سنی‌شان و به دلایل مختلف لجبازی می‌کنند. لازم است که والدین حتماً نسبت به این موضوع کاری انجام بدهند و برای حل این مشکل تلاش کنند. مطلب لجبازی کودکان این موضوع را به طور کامل بررسی کرده است که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

  21. کودکانی که مورد تجاوز واقع شده‌اند.

    متاسفانه کودکان زیادی وجود دارند که مورد تجاوز واقع می‌شوند. این کودکان از نظر روحی ضربه زیادی می‌خورند و لازم است که حتما به آن‌ها توجه شود. این موضوع و راه‌های حفظ کودکان از آن در مطلب آزار جنسی در کودکان این موضوع به طور کامل بررسی شده است.

منظور از آموزش مهارت های زندگی توسط روانشناس در جلسات مشاوره کودکان چیست؟

در جلسات مشاوره کودک مهارت هایی تحت عنوان مهارت های زندگی به کودک آموزش داده می شوند. تربیت جنسی کودک، آموزش های رفتار اجتماعی، آموزش والدین در نحوه رفتار با کودک از جمله مهارت های زندگی می باشند. تعیین نقش مادر و پدر به صورت جداگانه در تربیت کودک از جمله مهارت های دیگر زندگی هستند که توسط مشاور آموزش داده می شوند.

بعد از چند جلسه، مشاور کودک درمانی میتواند مسائل کودک را حل کند؟

مدت زمان جلسات مشاوره کودک به مواردی همچون موضوع مراجعه، همکاری کودک و والدین با مشاور و مهارت مشاور بستگی دارد. با این حال متوسط مدت زمان جلسات معمولا، مابین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه است. لازم است برای دستیابی به نتیجه مطلوب به صورت مرتب در جلسات شرکت کرده و نهایت همکاری را با مشاور داشت.

هزینه مشاور کودک چقدر است ؟

هزینه مشاور کودک، بستگی به مدت زمان مشاوره کودک و تجربه مشاور روانشناس و همچنین تعداد جلساتی که مشاور کودک درمانی تشخیص میدهد، دارد؛ که معمولا هزینه های مشاوره ها خصوصا در تیم مهمید از تعرفه پیروی می کند.

مشاوره کودک

سن مناسب برای استفاده از خدمات مشاوره کودک چه سنی می باشد؟

شاید شگفت زده شوید اگر بدانید کودک به محض تولد و از همان روزهای اولیه می تواند از خدمات مشاوره کودک استفاده کند. نحوه دریافت مشاوره در این سن اندکی متفاوت است و مشاوره برای نوزادان در قالب آموزش مهارت های فرزند پروری به والدین است. به طور کلی  هدف از عنوان چنین مطلبی آگاهی والدین از لزوم  دریافت چنین مشاوره ای از همان سن پایین کودک است.

توصیه های مهم در خصوص انجام مشاوره کودکان به والدین آن ها

مهم ترین توصیه درباره مشاوره کودک خطاب به والدین و نزدیکان کودک است. والدین باید بدانند حتی اگر کودکان در شرایط نابسامان روانی و رفتاری قرار داشته باشند باز هم می توان به تربیت صحیح آن ها امیدوار بود. والدین می توانند با فراگیری کنترل احساسات ضد و نقیض خود و تلاش برای شناخت کامل کودک، آیتم های درست تربیتی را در پیش بگیرند. می توان به جرات گفت که دستیابی به موفقیت تربیت کودک در نتیجه تغییر صحیح و منطقی رفتار والدین است. 

بنابراین کارشناسان و روانشناسان حوزه مشاوره کودک معتقدند والدین باید صبور باشند؛ همچنین راهکارهای دریافتی را به خوبی بیاموزند و آن ها را درباره کودک خود به کار بگیرند.

مقاله نحوه ارتباط و حل مشکلات والدین با فرزندان نکات مفیدی را درباره تربیت کودکان ارائه داده است که در صورت احساس نیاز می‌توانید به آن مراجعه کنید و از این نکات استفاده کنید.

علائمی که با مشاهده آن ها باید به انجام مشاوره برای کودک خود فکر کرد.

علائمی که با مشاهده آن ها باید به انجام  مشاوره برای کودک خود فکر کرد

از جمله علائمی که با مشاهده آن ها باید به انجام مشاوره کودک فکر کرد عبارتند از:

۱: زمانی که رفتار و حرکات کودک سبب مختل شدن فعالیت های روزانه اش می شوند و او قادر به انجام فعالیت هایش به صورت درست نباشد.

۲: زمانی که رفتارها و حرکات کودک غیر قابل کنترل باشند و اطرافیان کودک قادر به مقابله با این رفتارها نباشند.

۳: مشاهده تغییرات ناگهانی در شخصیت کودک.

۴: مشاهده اضطراب در کودک در موقعیت های مختلف.

۵: داشتن تعامل منفی با سایرین بخصوص همسالان.

۶: مشاهده عدم تمرکز در کودک.

۷: درگیری های مداوم با خواهر و برادر و یا همسالان.

۸: مشاهده غم و ناراحتی در کودک و در صورتی که بیشتر از دو هفته طول بکشد.

نکته ضروری در انجام مشاوره کودکان توسط روانشناس

درحقیقت مشاوره کودک، نوعی تعامل است که بین کودک و شخص مشاور انجام می گیرد. بنابراین در این نوع مشاوره برقراری رابطه عاطفی و دوستانه میان کودک و مشاور ضرورت دارد. زیرا با برقراری چنین رابطه ای کودک احساس آرامش بیشتری کرده و در جهت حل مشکل خود با مشاور همکاری می کند. همکاری کودک باعث می شود تا بعد از شناسایی معضل به وجود آمده، کودک توانایی ها و محدودیت های خودش را شناخته و برای رفع آن ها تلاش کند. در اغلب مواقع بعد از ایجاد رابطه عاطفی میان کودک و مشاور خود، کودک برای حل مشکلاتش پیش قدم شده و به نحوی از روانشناس کمک می طلبد.

انواع مشاوره در خصوص کودکان

در اغلب مراکز مشاوره ای، مشاوره کودک در دو نوع گروهی و انفرادی ارائه می شود. در نوع انفرادی مشاور به تنهایی با کودک صحبت می کند و در مواقع لزوم والدین را نیز وارد بحث خواهد کرد. همچنین در این نوع مشاوره روانشناس به طور اختصاصی تنها بر روی مشکلات و رفتارهای نابهنجار کودک مراجعه کننده تمرکز می کند.

در نوع گروهی مشاوره کودک مسئله به کلی متفاوت است. زیرا همزمان تعداد زیادی کودک در جلسه مشاوره ای حضور پیدا می کنند. همچنین مشاور یک سری فعالیت  مشخص شده ای را به  کودکان به صورت همزمان  ارائه می دهد. هدف از ارائه این فعالیت ها رفع مشکل و جلوگیری از بروز مجدد آن ها است.

مزایای انجام مشاوره کودک به صورت گروهی

مزایای انجام مشاوره کودک به صورت گروهی

۱: کودک خود را تنها نمی داند و باور می کند که عده ای از همسالان او نیز دارای مشکل هستند.

۲: کودک می تواند دوستان جدیدی پیدا کند و در  جلسات آینده با هیجان و انگیزه بیشتر حاضر می شود.

۳: پذیرش از سوی دیگران را به دست می آورد.

۴: کودک قادر به بیان احساسات درونی خود، خواهد بود.

۵: کودک به آرامشی درونی دست پیدا می کند.‌

۶: مدام خود را با دیگران مقایسه می کند و پی می برد که بیشتر اوقات او از بقیه بهتر است.

۷: اعتماد به نفس کودک تقویت می شود.

۸: انتقادات وارده به خود را با آرامش خاطر بیشتری می پذیرد. زیرا می داند که بقیه نیز مورد انتقاد قرار می گیرند.

۹: مهارت های برقراری ارتباط را به طور خودکار می آموزد.

۱۰: این نوع مشاوره از لحاظ هزینه و دستاوردهای حاصله مقرون به صرفه تر و مناسب تر است.

۱۱: کودک در چنین جمعی حوصله اش سر نمی رود در نتیجه با تمرینات ارائه شده توسط  مشاور بهتر رابطه برقرار می کند.

اهمیت انجام مشاوره برای کودکان

درباره اهمیت مشاوره کودک باید گفت کودکان در فرایند رشد خود دارای نیازهای مختلفی هستند. همچنین والدین نیز از فرزندان خود توقعات و انتظاراتی دارند که گاهی اوقات با ویژگی های رفتاری کودکان همخوانی ندارند. در چنین شرایطی بهره گیری از چنین مشاوره ای می تواند نیازها و انتظارات کودکان و والدین آنها را برطرف نماید. از طرفی بهره گیری از مشاوره تخصصی باعث می شود تا حد زیادی از بروز معضلات و مشکلات رفتاری آنان در آینده جلوگیری کرد.

ویژگی های بارز یک روانشناس یا مشاور کودک جهت ارائه مشاوره

شخص روانشناس و یا درمانگری که خدمات مشاوره کودک را ارائه می دهد باید دارای ظرفیت ارتباطی بسیار خوبی باشد. همچنین لازم است او در باره موضوعات مختلفی که به روانشناسی کودکان در ارتباط است آگاهی داشته باشد. برای آگاهی بیشتر در این مورد می‌توانید به صفحه تراپیست کیست و وظایف آن چیست که در آن در مورد ویژگی‌های یک مشاور و مزایای استفاده از آن صحبت شده است مراجعه کنید.

انجام مشاوره کودک توسط مشاورین مرکز مشاوره مهمید

کلام پایانی

مشاوره کودک توسط روانشناس خبره کودک، برای کودکانی که از مشکلات و اختلالات رفتاری و عاطفی رنج می برند بسیار مهم است. زیرا بخش مهمی از شخصیت انسان در ایام کودکی شکل می گیرد. بنابراین دوران کودکی مهم ترین دوره زندگی هر انسانی است. اگر این دوران  بدون مشکل و موانع جدی سپری شود قطعا افراد زندگی با کیفیت تری را در آینده تجربه خواهند کرد. به عنوان نکته آخر لازم است والدین و نزدیکان کودک توجه کنند که پرورش فرزند تنها مراقبت جسمی نیست. بلکه مراقبت از روح و روان او در اولویت قرار دارد و کودک باید از نظر شخصیتی، عاطفی و هوشی به شدت ساپورت شود.

 

اگر به وقت مشاوره برای کودک خود نیاز دارید می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید:

مطالب مرتبط

اگر قصد دارید در مورد روش های صحیح تربیت فرزندان (اولاد) و کودکان اطلاعات کسب کنید مطلب زیر می‌تواند برای شما مفید باشد:

اگر کودک شما دچار اضطراب است تست اضطراب کودکان اسپنس می‌تواند گزینه مناسبی برای تشخیص این موضوع باشد:

0/5 (0 نظر)
خانم دکتر معصومه قنبری

خانم دکتر معصومه قنبری

دارای پروانه سازمان نظام به شماره: 3672 و سازمان بهزیستی و تجربه 20ساله در زمینه مشاوره
مدرس کارگاه های مهارت زندگی وخانواده. رویکرد درمانی روایت درمانی وطرحواره درمانی است.آشنایی با اصول حل تعارض بامتدهای روز دنیا، مترجم ونویسنده کتاب