مشاوره و درمان روانپزشکی، یکی از گزینه های درمانی بیماری ها و اختلالات روانی است. در مشاوره روان پزشکی، متخصص با ترکیب دارو و روان درمانی، سعی در معالجه افراد دارد. مشاوره روانپزشکی نیز فردی است که توانایی ارائه نسخه به بیماران را دارد و با استفاده از دارو، علائم بیماری را در افراد کنترل خواهد کرد.
فهرست مطالب
پزشک و مشاور روانپزشکی که در زمینه درمان بیماری های روحی و روانی، به افراد مشاوره می دهند و برای آن ها دارو تجویز می کنند، روانپزشک می گویند. مشاوره روانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که در درمان روح و روان انسان ها فعالیت دارد. روان پزشکی که در این حیطه فعالیت دارد روانپزشک متخصص می باشد که با مشاور و روانشناس دارای تفاوت هایی است. به طور کلی روانپزشک، دکتر عمومی روان می باشد که درمان و همچنین تشخیص بیماری های روحی و روانی از وظایف او به شمار می رود.
مشاوره و درمان روانپزشکی چیست؟
در واقع روانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که در درمان بیماری های روحی و روانی تخصص دارد. منظور از مشاوره و درمان روان پزشکی نیز ارائه مشاوره برای درمان و پیشگیری از بیماری های روانی و اختلالات رفتاری توسط روانپزشک می باشد.
اختلالات و بیماری های روانی، با مشاوره و درمان روانپزشکی و تجویز دارو پیشگیری، درمان و یا کنترل خواهند شد. جلسات مشاوره، قطعا مثمر ثمر برای درمان روح و روان خواهد بود. بسیاری از روانپزشکان ،با ارائه مشاوره های روان درمانی سعی دارند تا تجویز دارو را با این روش ترکیب کنند. ممکن است در بسیاری از اختلالات روانی چاره ای جز مصرف دارو توسط بیمار وجود نداشته باشد. مسلما مشاوران و روانشناسان از تجویز دارو منع شده اند. زیرا این امر در تخصص آنها نخواهد بود. مشاوره و درمان روانپزشکی، به خوبی از عهده درمان بیماری روانی با دارو بر خواهد آمد. زیرا همانطور که پیشتر گفته شد، روانپزشک، پزشک عمومی روان می باشد.
تفاوت بین مشاوره و درمان روانپزشکی و مشاوره روانشناسی چیست؟
همانطور که گفته شد، مشاوره و درمان روان پزشکی توسط پزشک روانپزشک صورت می گیرد. آنان در مورد بیماری های روانی، به افراد مشاوره می دهند. به این دلیل که، بیماری های روانی، سلامتی ادمها را به خطر می اندازد و می توانند باعث سرطان، دیابت و حملات قلبی شوند. پس، مشاور روانپزشک در صورت تشخیص، حق تجویز دارو دارد. مشاوره روانشناسی توسط روانشناسان صورت می گیرد و در روانشناسی بالینی تخصص دارند. روانشناسان از روان درمانی، برای درمان اختلالات روانی استفاده می کنند و مشاوره آنها بر پایه صحبت کردن با بیمار و گوش دادن به حرف آنها است. همچنین در ارزیابی و آزمایش روانشناختی، دارای تخصص می باشند. اما روانپزشک، با استفاده از روان درمانی و همچنین دارو درمانی سعی در درمان بیماری های روانی دارد.
طبقه بندی اختلالات روانی
طبقه بندی اختلالات روانی، بر اساس علائم درعلم روانپزشکی صورت گرفته است. مشاوره و درمان روانپزشکی نیز براساس نوع اختلال روانی متغیر می باشد. دلیل آن مشخص نبودن دلیل بروز این اختلال و علائم مشابه و مشترک در دو یا چند اختلال می باشد.
در مشاوره و درمان روانپزشکی اختلالات روانی به؛
اختلال های افسردگی
دو قطبی
اضطراب فراگیر
کژکاری جنسی
اختلال خواب- بیداری و اختلال وسواس_ جبری
اختلال شخصیتی و اعتیاد رفتاری
درخودماندگی
اختلال پرخوری
اختلال اسکیزوفرنی
اختلال استرس پس از ضایعه روانی
اختلال عصب شناختی و … تقسیم بندی می شوند.
چگونگی ارائه مشاوره روانپزشکی
همانطور که گفته شد روانپزشک، پزشکی است که دارای تخصص در درمان بیماری های روانی است. مشاوره و درمان روانپزشکی که توسط پزشک متخصص صورت می گیرد، مسلما با مشاوره روانشناسی دارای تفاوت هایی می باشند. مشاوره روان پزشکی در جلسات مشاوره خود، می تواند آزمایشات آزمایشگاهی و همچنین روان شناختی را از بیمار بگیرد و بر روی او اجرا کند. با بیمار به گفت و گو می پردازد و وضعیت روانی او را بررسی خواهد کرد.
در جلسات مربوط به مشاوره روان پزشکی رابطه بیماری های پزشکی با وضعیت روحی و عاطفی بیمار بررسی خواهند شد و همچنین سابقه و ژنتیک بیماران نیز در مشاوره مورد بحث قرار خواهند گرفت. مشاوره و درمان روانپزشکی، برای درمان بیماران خود از روش هایی استفاده می کند که در ادامه به آن می پردازیم.
درمان در مشاوره روانپزشکی
روش های درمانی ارائه شده توسط مشاور روانپزشکی متفاوت می باشند. در مشاوره و درمان روانپزشکی با توجه به نوع بیماری ادم ها، درمان های مختلف مانند استفاده از دارو، روان درمانی و یا ترکیب هر دو را استفاده می کند. خیلی از اختلالات، ممکن است به روش کلامی، بین مشاور روان پزشکی و بیمار در جلسات مشاوره روانپزشکی حل شوند. اما ممکن است بعضی از اختلال ها آنقدر پیچیده باشند؛ که برای درمان آن، نیاز به راه های درمانی دیگر باشد.
شوک درمانی، مداخلات روانی اجتماعی و استفاده از دارو از راه های مطرح شده دیگر درمان در جلسات مشاوره و درمان روانپزشکی هستند. مسلما استفاده از روان درمانی نیز پیچیدگی های خود را دارد. بعضی از روش های روان درمانی در بیمار، بر رفتار وی موثر می باشند و برخی دیگر برای اختلالاتی است که باعث بروز رفتار فعلی بیمار است.
دارو نیز، برای همه بیماری ها تجویز خواهد شد. بیماری روحی و روانی نیز دارای طیف وسیعی از دارو ها می باشند که برای تجویز آن، نیاز به تشخیص مشاوره روان پزشکی است. زمانی دارو از سوی مشاوران پزشکی تجویز خواهد شد که وجود بیماری و تا حدودی علت بروز اختلال روانی بر پزشک مشخص شود.
دارو های خواب آور، تعدیل کننده روحیه، ضد افسردگی، آرام بخش ها، دارو های ضد روان پزشکی و همچنین محرک ها، از دسته بندی دارو های روحی و روانی می باشند. بنابراین با نظر مشاوره روانپزشکی، در جلسات مشاوره و درمان روانپزشکی، نوع درمان و دارو برای فرد بیمار مشخص خواهد شد.
موضوعات مطرح شده در مشاوره روانپزشکی
اختلالات رفتاری روانی توسط روانپزشک قابل معالجه می باشند. در مشاوره و درمان روانپزشکی بررسی در مورد نوع اختلال، صورت می گیرد و راهکار درمانی متناسب انتخاب می شوند. بسیاری از موضوعات در حیطه تخصص روانپزشک قرار دارند. روانپزشکی کودک و نوجوان، مسکن، روان تنی، روانپزشکی قانونی، اعتیاد، سالمندان و اختلالات خواب از حوزه های تخصصی روانپزشک هستند که در جلسات مشاوره و درمان روانپزشکی قابل مطرح کردن می باشند. روانپزشکان عموما دارای مطب هستند و برای دریافت مشاوره از آنها می توان به مطب آنها مراجعه کرد.
علاوه بر آن در محیط هایی چون زندان و دادگاه ها، آسایشگاه سالمندان، ارتش، محیط های دولتی و صنعتی، بیمارستان های عمومی و روانپزشکی و دانشگاه و بسیاری از مراکز دیگر می توان درخواست جلسات مشاوره و درمان روانپزشکی از روانپزشک داشت.
جمع بندی
مشاوره و درمان روانپزشکی، توسط روانپزشک متخصص صورت می گیرد که در این جلسات نوع اختلال و روش درمانی نیز مشخص خواهد شد. در مشاوره روان پزشکی، افراد مشکلات خود را بیان می کنند و یا روانپزشک از روی رفتار وعلائم، نوع مشکل بیمار را تشخیص خواهد داد.
مشاوره روانپزشکی، تعیین خواهد کرد که برای درمان و کنترل اختلال روانی، چه روند درمانی موثر است. از این رو ممکن است، در جلسات مشاوره روان پزشکی، شوک درمانی یا روانی اجتماعی یا استفاده از دارو و یا ترکیب دو روش درمانی انتخاب شود.
اختلال های افسردگی
دو قطبی
اضطراب فراگیر
کژکاری جنسی
- و …
همانطور که گفته شد روانپزشک، پزشکی است که دارای تخصص در درمان بیماریهای روانی است. مشاوره و درمان روانپزشکی که توسط پزشک متخصص صورت میگیرد، مسلما با مشاوره روانشناسی دارای تفاوتهایی است. مشاوره روان پزشکی در جلسات مشاوره خود، می تواند آزمایشات آزمایشگاهی و همچنین روان شناختی را از بیمار بگیرد و بر روی او اجرا کند. او همچنین با بیمار به گفت و گو میپردازد و وضعیت روانی او را بررسی میکند.
مدت زمان این جلسات معمولاً بین 45 تا 60 دقیقه و هزینه آنها در مهمید از 200 هزار تومان شروع میشود که به نسبت سایر مراکز مشاوره بسیار مناسب است.