خانواده درمانی نوعی مشاوره است که در جهت بالا بردن کیفیت زندگی به اعضاء خانواده کمک می کند. این مدل روانشناسی می تواند تا حد زیادی تنش ها و مناقشات میان اعضاء را رفع کند یا به نوعی درمان خانوادگی ارائه کند. طراحی رویکرد و برنامه درمان خانواده براساس شرایط و وضعیت حاکم بر خانواده های تحت درمان متفاوت می باشد. همچنین تاثیرات و پیامدهای مثبت این روش تا مدت ها در خانواده ها قابل مشاهده و ماندگار است. در این قسمت درباره جزییات آن (مزایا، هرینه، تعداد جلسات و موارد دیگر) صحبت می کنیم.
فهرست مطالب
خانواده درمانی یا درمان خانوادگی چیست؟
خانواده درمانی به مجموعه ای از راه ها و روش های درمانی گفته می شوند که تمام افراد خانواده را در بر می گیرند. در واقع این نوع درمان بر تمامی افراد خانواده تمرکز دارد. این روش درمانی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از اعضاء خانواده به شدت دچار مشکل شده باشد. به نحوی که مشکل پیش آمده سایر اعضاء را نیز درگیر کرده باشد.
روش های مورد استفاده در درمان خانواده (خانوادگی) کدامند؟
بهترین و کارآمد ترین تکنیک های خانواده درمانی از نظر متخصصین مشاوره و روانشناسان عبارتند از:
- هدیه خانواده
بهترین تکنیکی که می توان برای درمان خانوادگی استفاده کرد تکنیک هدیه خانواده است. برای استفاده از این تکنیک می توان از وسایلی که در دسترس دارید استفاده کنید. سپس از اعضاء خانواده بخواهید به کمک این وسایل هدیه ای بسازند. بعد از ساخت هدایای مختلف به دست افراد آن را درون کیسه ای که مخصوص هدایا آماده کرده اید قرار دهید. این تکنیک با هدف نحوه تصمیم گیری و انجام وظیفه هر یک از اعضاء می تواند سودمند واقع شود.
تکنیک های مورد استفاده در خانواده درمانی
- ژنوگرام
ژنوگرام یکی از جدید ترین تکنیک های ارائه شده در زمینه درمان خانوادگی است که توسط متخصصان خانواده درمانی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی این تکنیک بالا بردن روابط عاطفی افراد خانواده است. با استفاده از ژنوگرام افراد دو دسته اطلاعات را در اختیار یکدیگر قرار می دهند. دسته اول اطلاعات میان افراد خانواده است و دسته دوم شامل اطلاعاتی مانند خاطرات مهم و احساسات عاطفی افراد نسبت به یکدیگر می باشند.
- آینه و انعکاس
این تکنیک به کمک دو نفر از اعضاء خانواده اجرا می شود. به این صورت که یکی از افراد از فرد دیگر خانواده میخواهد در ۱ متری او قرار بگیرد و کارهای او را تقلید کند. این تکنیک باعث ایجاد حس همکاری و هماهنگی میان افراد خانواده می شود. همچنین سبب می شود تا افراد روبه روی هم قرار بگیرند و از طریق نگاه کردن با هم رابطه برقرار کنند.